Valnöt och nougat kaka

 

 

 

 
 
 
 

 

12 personer

 

Ingredienser:

 

 

Botten

½  vaniljstång

4 st ägg

165 gr socker

100 g valnötter finriven

150 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

En bakform 24 cm i diameter

 

Nougatkrämen

6 st gelatinblad

300 g nougat

6 dl grädde

120 g pastöriserad äggula

½ kopp starkt kaffe

 

Toppning

150 g finrivna valnötter till garnering

100 g choklad för dekoration

 

 

Tårtbotten

Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna ur med en kniv. Vispa ägg, vanilj fröna och socker till en tjock och luftig massa. Blanda mjöl, finrivna valnötter och bakpulver i en skål och tillsätt det i ägg blandningen. Tänk på att det räcker med att röra i blandningen inte vispa den. Smörja och mjöla bakformen och häll smeten i bakformen, använd en löstagbar bakform.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader på 25 min. Lått kakan kylas ner och ta bort den från formen.

 

Nougatkräm

Lägg gelatinbladet i ½ liter vatten i ½ timme. Smält nougaten i en skål i vattenbad som inte får kokas eftersom nougat är mycket känslig och brännsvid snabbt. Vispa grädden, och krama ur gelatin och smält de i det varma kaffet. Blanda kaffet i nougaten vänta 5 minuter och därefter tillsätt 1/3 del av grädden, tillsätt även äggulan i smeten. När smeten är slät kan man tillsätta det i den kvarvarande grädden och blanda det till en jämne kräm.

 

Dela tårtbotten i två delar och lägg tillbaka den första delen i bakformen, häll över 1/3 del av nougatkrämen på första botten och platta till det till en jämn yta. Lägg på andra delen av botten och häll över ½ delen av nougatkrämen, även här ska man platta till ytan till ett jämn yta. Lägg kakan i kylen över natten.

 

Befria kakan från formen, vispa resten av nougatkrämen . Smörja över en tunn skikt av nugatkrämen på kakan. Strö finrivna valnötter över toppen och sidorna av kakan. Spruta 12 st runda nougatkräm på kakan så att varige bit av kakan är pryglad. Förvara kakan i kylen och servera den kall.

 

Chokladgarnering

Smält chokladen försiktigt i en skål över ett varmt vattenbad. Ta bort chokladen från vattenbadet och låt den stå i ett par minuter, därefter häll chokladen i en påse och klipp spetsen på påsen. Spruta chokladen i små mängder som en krona på ett backpapper och kör snabbt med pekfingret lätt genom varige klump så att den blir tunnare mot toppen. Ställ varige choklad på nougatkrämbollar och servera valnöt tårtan kall.

Kommentera

Publiceras ej