Lindas fisksoppa med fänkålssallad

Ingredienser:
1 st gullök
3-4 klyftor vitlök
2-3 msk tomatpuré
1 flaska hummerfond
1 flaska vitt vin och lika mycket vatten
4 st mjöliga potatisar
4 st morötter
Fänkål stjälkar
Rivet skal av en citron
Salt och peppar efter smak
3 dl grädde
1-2 st saffran
1 tsk gurkmeja
15 st körsbär tomater
1-2 kg lax med skin
300-400 g skallade räcker
Fänkålssallad:
1-2 st fänkål
Lite hackade färsk dill
1 st citron saft
Salt
Gör så här:
Skiva fänkålen i tunna skivor tillsätt dill, salt och citronsaften. Ställ salladen vid sidan så den tar till sig citronsmaken
Fräs hackade löken och vitlöken i en kastrull med lite olja, tillsätt gurkmeja , tomatpuré rör om. Tillsätt morötter, potatis, fänkål stjälkar, vitt vin, vatten. Låt koka på låg värme i 1 till 2 timmar för att reducera vätskan . Sila buljongen och samtidigt som man silar ska man även försöka musa lite av grönsakerna som finns i silen med hjälp av en ballong visp. Häl tillbaka buljongen i kastrullen tillsätt grädde, saffran, riven citron skal och ev. salt och peppar. Lägg körsbär tomaterna i en ugn form tillsätt lite olja, grädda i ugnen på 200 grader i 5 till 10 min. Lägg laxen i en ugn form som är täkt med aluminiumfolie , salta och grädda i ugnen på 250 grader i mitten av ugnen tills den har fått gyllene brun färg. Ta en bit av fisken och lägg den i en djupt talrik tillsätt körsbär tomater, soppan och räckor. Ta en stor sked med fänkål sallad och lägg den över fisken som finns i mitten av talriken. Servera med vitlöksbröd eller Focaccia.
Kommentera