Keymak/Sarshir

1 liter mjölk
1 liter grädde
Häll mjölken och grädden i en kastrull och ställ den på spisen. Varm upp mjölkblandningen men ta bort den från spisen precis innan den börjar koka. Man ska inte låta det koka över för att all fett flyttas upp på ytan och om mjölkblandningen kokar över rinner all fett dvs. grädden ut. Det bildas en tunn hinna på mjölkblandningen och försök och hålla den hel utan att den delar på sig.
Ställ kastrullen vid sidan tills den börjar kallna lite. När den har kallnat ställ in den i kylen över natten. På morgonen kan man ta upp det tjocka lagret som har bildads på ytan och lägga i en skål. Vi kan göra denna procedur 3 till fyra ggr. D.v.s. värma upp mjölken och grädden igen och ta bort den från spisen precis innan den börjar koka. Låta den svalnar och ha den i kylen minst 8 timmar. Ta upp den tjock lagret igen.
Man äter den med tunt bröd och en kopp sött Te.
Med resterande mjölkblandningen gör jag yoghurt. Och det kan man göra genom att koka upp mjölken och låta den kallna till 45 -50 grader därefter blanda i ett par msk yoghurt och låta den stå varmt över naten eller i 8 timmar, man kan ha ett tjock duk runtom kastrullen, den kan hjälpa så att kastrullen håller värmen längre.
Så ser det ut i kasterullen när det är klar och ta upp keymak/ sarshir.

Kommentera