Libanes  kubbe

 

Ingredienser:

400 g av det finaste bulgaren

1 ½ kg nötfärs

1 påse pinje nötter

2 msk av 7 krydda

2 st gul lök

1 dl olja eller hyvlad margarin efter behov

1 grönsaks buljong och 1 köttbuljong ( tärnad)

 

Skölja bulgaren 3 ggr och häll ut all vätska, och låt den vila i en halvtimme. Blanda 1kg nötfärs i bulgaren med 1 msk av 7 kryddor, salt och peppar. Arbeta med blandningen tills den ser ut som en deg. Dela den i två delar. Tryck ut ena halvan i botten av långpannan. Platta till den till ett jämne och slät yta. Lagret ska vara knappt en cm tjock. Den andra delen sparas till senare.

Finhacka löken och fräs i lite olja tillsätt resten av nötfärsen tills den är klar, Blanda i resten av 7 kryddor, pinje nötter, salt och peppar. Sprid ut köttfärsblandningen över den plattade degen i långpannan. Resten av blandningen plattas till i handen och läggs ovanpå köttfärsen till ett jämnt lager knappt en cm tjock. ( överbliven blandning kan formas till järpar och flottyrkokas). Plåten är nu färdig och man kan göra ett rutmönster, tryck ända ner i undre lagret så blir det lagom portionsbitar. Man kan antingen hälla över 1 dl olja över hela degen eller så hyvla margarin över hela så det täcker över. Jag har använt mig av margarin men det ska nog gå lika bra med olja. Ställ in formen i mitten av ugnen, gräddas i 200 grader 30-40 minuter tills den känns genombakad eller på högsta värmen upp och ner i ca 20 minuter eller tills den har fått färg och ser klar ut. Serveras med tsatsiki .

 

 

Kommentera

Publiceras ej