Ghalie Mahi

 

 

 

 

 

 
 
4-6 port

Ingredienser:

 

6-8 bitar lax filé eller någon fisk som du väljer , skuren i 2 - tums bitar

3 st x 200 g förpackning frysta  koriander finns på orientariska affärer

1 dl färsk hackad bockhornsklöver eller 2 msk torkade bockhornsklöver

Eller en burk konserverade örter som heter Ghalye Mahi

8 vitlöksklyftor , finhackade

2 medelstora lökar , fint tärnade

1 förpackning  tamarind

1 tsk röd paprika pulver/ cyanpeppar om man vill ha det lite starkare

1 1/2 tsk gurkmeja pulver

1 dl  vetemjöl

Salt efter smak

vegetabilisk olja

vatten

1-2 st fisk eller grönsaksbuljong (tärnad)

 

Metod:

 

Placera tamarind i en liten skål , täck med 2 koppar hett vatten . När vattnet blir tillräckligt svalt för beröring , separat och ta bort kärnorna och grenar med hjälp av fingrarna och passera vätskan genom en sil . Ställ åt sidan .

I en liten skål kombinera mjöl med 1/2 tsk gurkmeja , en nypa salt och peppar . Panera fisken med mjöl - gurkmeja blandning och ställ åt sidan. Damma av överflödigt mjöl innan stekning fisken .

Värm 2 msk vegetabilisk olja i en stekpanna och stek fisken på alla sidor på medelvärme. Ställ åt sidan .

I en stor kastrull hackad lök i 3 msk het olja tills genomskinlig på medelhög värme . Rör i 1 tesked gurkmeja pulver och hackad vitlök , fräs de ytterligare lite på medel låg värme .

Lägg de nyligen hackade örter i grytan , fräs tillsammans med lök och vitlök i ca 10 minuter på medelvärme , eller häll i den konserverade örten som finns i burk. Häll över 3 dl vatten.

Häll i tamarind sås och buljong, låt sjuda på  låg värme tills alla smaker möts i ca 15-20 minuter .

Placera försiktigt fisken i grytan , tillsätt salt och peppar efter smak . Lägg mer varmvatten till grytan om det behövs. Smaka och justera kryddningen . Koka i ytterligare 5 minuter på medelhög - låg värme . Inte röra om i grytan .

Placera grytan i en serveringsskål och servera med basmatiris 

Kommentera

Publiceras ej