Ghalie Mahi


Ingredienser:
6-8 bitar lax filé eller någon fisk som du väljer , skuren i 2 - tums bitar
3 st x 200 g förpackning frysta koriander finns på orientariska affärer
1 dl färsk hackad bockhornsklöver eller 2 msk torkade bockhornsklöver
Eller en burk konserverade örter som heter Ghalye Mahi
8 vitlöksklyftor , finhackade
2 medelstora lökar , fint tärnade
1 förpackning tamarind
1 tsk röd paprika pulver/ cyanpeppar om man vill ha det lite starkare
1 1/2 tsk gurkmeja pulver
1 dl vetemjöl
Salt efter smak
vegetabilisk olja
vatten
1-2 st fisk eller grönsaksbuljong (tärnad)
Metod:
Placera tamarind i en liten skål , täck med 2 koppar hett vatten . När vattnet blir tillräckligt svalt för beröring , separat och ta bort kärnorna och grenar med hjälp av fingrarna och passera vätskan genom en sil . Ställ åt sidan .
I en liten skål kombinera mjöl med 1/2 tsk gurkmeja , en nypa salt och peppar . Panera fisken med mjöl - gurkmeja blandning och ställ åt sidan. Damma av överflödigt mjöl innan stekning fisken .
Värm 2 msk vegetabilisk olja i en stekpanna och stek fisken på alla sidor på medelvärme. Ställ åt sidan .
I en stor kastrull hackad lök i 3 msk het olja tills genomskinlig på medelhög värme . Rör i 1 tesked gurkmeja pulver och hackad vitlök , fräs de ytterligare lite på medel låg värme .
Lägg de nyligen hackade örter i grytan , fräs tillsammans med lök och vitlök i ca 10 minuter på medelvärme , eller häll i den konserverade örten som finns i burk. Häll över 3 dl vatten.
Häll i tamarind sås och buljong, låt sjuda på låg värme tills alla smaker möts i ca 15-20 minuter .
Placera försiktigt fisken i grytan , tillsätt salt och peppar efter smak . Lägg mer varmvatten till grytan om det behövs. Smaka och justera kryddningen . Koka i ytterligare 5 minuter på medelhög - låg värme . Inte röra om i grytan .
Placera grytan i en serveringsskål och servera med basmatiris
Kommentera